Skip to main content

Vegetatietypen

Een vegetatietype is een bepaalde groep planten die in geordend verband samen voorkomen. Die typen ontstaan op bepaalde standplaatsen door een bepaald beheer en zeggen iets over de sterkte van de grasbekleding.

De vegetatie op dijken is zeer variabel. Iedereen ziet bijvoorbeeld het verschil tussen hoog opgaande, dichte grasvegetaties, of juist laag blijvende kruidenvegetaties. De vegetatiesamenstelling wordt onder meer bepaald door de bodemsamenstelling en het beheer maar ook door de ouderdom van de vegetatie. Vanaf de inzaai ontwikkelt de vegetatie zich na verloop van tijd tot een min of meer stabiele situatie waarbij de vegetatiesamenstelling (soortensamenstelling en soortenrijkdom) steeds meer wordt bepaald door de standplaatsomstandigheden (bodemsamenstelling- en voedselrijkdomen), het beheer en de natuurlijke situatie in de directe omgeving van de waterkering.

De ontwikkeling van inzaai tot een min of meer stabiel eindstadium verloopt via een aantal fases. Bij elk van deze fases hoort een bepaald ontwikkelingsbeheer. Om dit beheer te kunnen vaststellen is het van belang dat de fases worden herkend. Uiteindelijk ontstaan op dijken verschillende vegetatietypen die voor hun voortbestaan een bepaald beheer behoeven. Om dit beheer vast te kunnen stellen dient het vegetatietype te worden bepaald.

We beschrijven onderstaand over de vegetatietypen:

  • De nieuwe vegetatietypologie van Liebrand, 2021
  • Kwaliteitstypen WBI2017
  • Vegetatietypen VTV2006